Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bielsko-Biała: Rewolucja na talerzu, czyli żołędzie w pokrzywie i inne dzikie smakołyki

JAK
Dereń jadalny.
Dereń jadalny. Materiały Prasowe
Żołędzie w pokrzywie, podkarpacki dereń kiszony czy wegańska galaretka z soku z owoców bzu czarnego – to tylko niektóre z blisko 100 oryginalnych, autorskich przepisów kulinarnych, które napłynęły do Klubu Gaja od uczestników konkursu „Dzikie poznajemy i…jemy”.

Z nadesłanych przepisów, uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych, jury- złożone ze specjalistów różnych dziedzin i miłośników kulinariów zarazem – do końca lutego wyłoni 16 laureatów konkursu, których autorskie receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i.. jemy”. Dodatkowo dla autora najbardziej oryginalnego przepisu czeka wyjątkowa nagroda - udział w kursie etnobotanicznym. Pozostali laureaci otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu.

- Nadesłane na konkurs zgłoszenia pokazują, że lubimy eksperymentować i wykorzystywać w kuchni mniej znane produkty, takie jak owoce, liście, kwiaty czy nasiona dziko rosnących drzew i krzewów np. czarnego bzu, śliwy tarniny, głogu, jarzębiny. Przyrządzone z nich soki, galaretki, dżemy, ciasta czy kiszonki mogą dostarczać nam ciekawych doznań kulinarnych, a ze względu na wysoką w nich zawartość witamin i minerałów, przynosić także nieocenionych korzyści zdrowotnych – podkreśla Jolanta Migdał, koordynatorka projektu „Święto Drzewa wśród pól”.

Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” prowadzony jest w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól”, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Projekt poświęcony jest zadrzewieniom i zakrzewieniom śródpolnym na terenach rolniczych, ich znaczeniu w ochronie różnorodności biologicznej i przeciwdziałaniu zmianom klimatu, a także korzyściom jakie przynoszą one dla zdrowia obywateli i rozwoju zrównoważonego. W ten sposób Klub Gaja zachęca mieszkańców terenów wiejskich do podejmowania lokalnych działań na rzecz ich sadzenia i ochrony. Występujące na obszarach rolniczych różnego typu zadrzewienia stanowią o niepowtarzalnym pięknie krajobrazu i podnoszą walory wypoczynkowe miejscowości. Są także ostoją dzikiej przyrody i wielkim sojusznikiem rolników.

Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto