18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

CHMIELOWE DOŻYNKI - Czyli Oktoberfest po poznańsku

MAZ

Tradycja święta Oktoberfest, czyli chmielowych dożynek w Bawarii ma dokładnie 200 lat. Po raz pierwszy obchodzono je w 1810 roku. Dziś jej stolica - Monachium - żyje nim na przełomie września i października przez 16 dni.

To największy festyn na terenie Niemiec. W nazwie święta jest październik, ale zbiory chmielu rozpoczynają się we wrześniu. Tradycyjną nazwę jednak zachowano.
W Poznaniu w hotelu Novotel Poznań Centrum takie imprezy odbywają się od trzech lat. Kolejna rozpocznie się w poniedziałek i potrwa do 3 października. W tym czasie codziennie od godziny 18 serwowane będą przygotowywane według oryginalnych bawarskich receptur potrawy tamtejszej kuchni. Będzie golonka w sosie warzywno - piwnym, bawarska biała kiełbasa, oraz precle piwne. Nie zabraknie też piwa Paulaner oraz muzyki biesiadnej.

Jak powiedział wczoraj dyrektor hotelu Novotelu Poznań Centrum, Marek Przeorski, kuchnia bawarska zbliżona jest do kuchni wielkopolskiej, a wszystkie produkty używane do ich przygotowania są oryginalne.

Za delektowanie się potrawami kuchni bawarskiej trzeba będzie zapłacić 69 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: CHMIELOWE DOŻYNKI - Czyli Oktoberfest po poznańsku - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto