Jak nakazuje tradycja, w koszyczkach ze święconką powinien znaleźć się chleb jako symbol dobrobytu, jaja (ale nie malowane, najlepiej w skorupkach) znak zwycięstwa nad śmiercią i nowego życia, sól, czyli życiodajny minerał, wędliny - biała kiełbasa bądź szynka - oznaczające płodność, dostatek i szczęście.
- Obecnie do wielkanocnego koszyczka rzadko dodaje się chrzan, który symbolizuje siłę, krzepę. Zniknął także ser, będący symbolem przyjaźni zawartej między człowiekiem a światem zwierzęcym. Można go jednak zastąpić kawałkiem sernika - mówi Aldona Plucińska z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi.
W ostatnich latach w koszyczkach przynoszonych do kościołów zauważa się pomarańcze, banany, czekoladowe jajka i zające. Nie ma to jednak nic wspólnego z tradycją.
- Przy przygotowywaniu święconki, powinniśmy unikać tego, co nienaturalne, wybrać koszyczek wykonany ze słomy bądź wikliny, wyłożyć go lnianą serwetą. Nie należy go dekorować kurczakami, kogutkami, wstążkami ze sztucznych materiałów. A na pewno nie może się w nim znaleźć zajączek, który jest elementem kultury anglosaskiej. Święconkę lepiej ozdobić borówką, bukszpanem, baziami, a jeśli chcemy dołożyć figurkę, to niech to będzie cukrowy baranek - dodaje Aldona Plucińska.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?