Składniki
• 3 l naturalnego miodu
• 3 l wody
• 1 l soku z porzeczek
• 10 dag drożdży winiarskich
• cukier waniliowy
Do garnka wlać wodę, dolać miód stale mieszając, gotować na małym ogniu do chwili gdy przestanie tworzyć się piana, którą należy ostrożnie zdejmować. Płyn ostudzić, wlać sok z porzeczek, dodać cukier waniliowy, a do letniego już płynu drożdże winiarskie. Przelać do gąsiorka i przygotować jak do normalnej fermentacji.
Po ok. 4 tygodniach sprawdzić, jak przebiega proces fermentacji, w zależności od intensywności pracy po ok. 6 miesiącach dodać ponownie odrobinę drożdży winiarskich.
Po upływie minimum jednego roku dodać do gąsiorka alkohol 3,5 l (1,5 l spirytusu, 2 l wódki). Pozostawić na okres 2-3 miesięcy w gąsiorku a następnie rozlać w butelki.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?