Święconka wzięła się z... zakazu spożywania jaj w okresie wielkanocnym. Taki zakaz wprowadził po przyjęciu przez Polskę chrześcijaństwa Kościół. Powód? Jaja kojarzyły się z kultem solarnym, czyli pogańskim, były też wykorzystywane do niektórych praktyk magicznych, a byli i tacy, którzy z jajami się nie rozstawali i nosili je, jako talizman chroniący przed złem. Po 200 latach Kościół wiernym odpuścił i jajka podczas świąt Wielkiej Nocy jeść zezwolił, ale przy okazji nakazał obligatoryjnie je święcić.
Chrzan
Podawało się biesiadnikom na chwilę przed świątecznym śniadaniem, aby przypomnieć cierpienie Chrystusa.
Jajka
Symbolizują życie. Początkowo były malowane wyłącznie na kolor czerwony, co symbolizuje triumf życia.
Sól
Ma chronić przed złem, zepsuciem.
Zajączek i baranek
Baranek, to symbol zmartwychwstania Jezusa. Zajączek - symbol płodności.
Kiełbasa i wędzonka
Dawniej, szczególnie na biednej wsi, takie potrawy były rarytasem jadanym wyłącznie w święta.
Symboliczny wymiar
Dr Grzegorz Odoj etnolog z Wydziału Etnologii i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego
Święconka, to typowy polski zwyczaj. Co region, to inna, ale jest zestaw potraw, który stanowi kanon święconki, to jajka, chleb, sól, chrzan, kiełbasa, wędzonka, baranek z ciasta i szczególnie na Śląsku - zajączek. Przez setki lat zmieniła się wielkość święconki. Dziś są małe, a potrawy w niewielkich ilościach, na skosztowanie. Dawniej święciło się wszystko to, co było jedzone podczas śniadania wielkanocnego. Do bogatych gospodarskich domów księża przyjeżdżali święcić całe stoły. Mniej zamożni chodzili do kościoła, ale nie z koszyczkami, a wielkimi koszami.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?