By pomalować jajka na Wielkanoc, wcale nie potrzebujemy chemicznych barwników, choć i te oczywiście spełnią swoją rolę. Najprostszym sposobem na zrobienie naturalnych pisanek (a właściwie kraszanek, czyli jajek nieozdobionych wzorkami) jest ugotowanie ich w wywarze z łupki cebuli.
Wysuszone łuski należy namoczyć przez ok. 12 godzin w rondelku, a potem zagotować, aby uwolnił się barwnik. W otrzymanym roztworze gotujemy jajka. Można też łuski zwykłej cebuli zmieszać z łuskami czerwonej cebuli albo ugotować jajka jedynie w wywarze z łusek czerwonej cebuli.
Czerwone jajka można też uzyskać gotując je w wywarze z kwiatów hibiskusa. Do wywaru trzeba dodać nieco soku z cytryny.
Różowe jajka uzyskamy, jeżeli ugotujemy je w wywarze z buraków. Im dłużej będziemy trzymać je w wywarze, tym kolor będzie bardziej wyrazisty.
Można też pomalować jajka z wykorzystaniem liści z czerwonej kapusty lub używając borówki amerykańskiej. W ten sposób uzyskamy niebieski kolor.
Zielone zabarwienie możemy uzyskać wykorzystując zwykły szpinak, nawet mrożony. Szpinak ledwie przykryty wodą gotujemy około 30 minut, a jak wystygnie - zanurzamy jajka.
Można też pomalować jajka w nieco mniej naturalny sposób, ale z ciekawym efektem - przy pomocy bibuły. W tym celu należy pociętą bibułę wrzucić do wrzątku wody i octu (1 łyżka wody na 1 szklankę octu). Następnie należy ją wyjąć i ułożyć np. na gazecie. Ugotowane wcześniej jaja szczelnie zawińmy dookoła i odczekajmy około 15 minut, nim odwiniemy je z bibuły.
Przed podaniem kraszanek na stół jajka można natrzeć szmatką z olejem, by były błyszczące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?