W ramach festiwalu odbywa się tradycyjny konkurs kulinarny, w którym rywalizują 23 drużyny złożone z amatorów, profesjonalistów oraz uczniów szkół gastronomicznych. Dla tych ostatnich w tym roku utworzono osobną kategorię konkursową. – Już poprzednie edycje konkursu pokazały jak wiele smaków ukrytych jest w naszych lokalnych tradycjach kulinarnych. Analizując konkursowe zgłoszenia już wiemy, że i w tym roku uczestnicy pozytywnie zaskoczą konkursowe jury – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, która jest głównym organizatorem festiwalu.
Dla jury konkursu najważniejszy w czasie konkursu jest smak potraw, ale… - Przede wszystkim będziemy zwracać uwagę na składniki, ponieważ jest to konkurs kuchni śląskiej, więc składniki muszą być z naszego regionu. Dotyczy to przede wszystkim przypraw. Te egzotyczne będą niżej punktowane – mówi Tomasz Nowak, juror konkursu.
Remigiusz Rączka, który jest przewodniczącym jury, podkreśla, że ważny będzie również wyraz artystyczny oraz sposób podania potrawy. – Ale przede wszystkim dzisiaj można wygrać za dobry, śląski smak – zaznacza.
W czasie konkursu nie zabrakło dań… piłkarskich! – Przygotowałyśmy na Euro 2012 danie kopa, które w różny sposób można dekorować. Składa się m.in. z upieczonego biszkoptu, z kremem, ubijanymi jajkami, do tego daje się bardzo dużo bakalii a rodzynki zalewa się czystym spirytusem. To daje właśnie prawdziwego kopa – śmieje się Elżbieta Nawrotek z koła gospodyń z Wisły Wielkiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?