Cieszyńskie ciasteczka! Ich nie może zabraknąć w święta! Konkurs Zamku Cieszyn pokazał, kto robi najlepsze

Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
Pierwsze miejsce w konkursie na cieszyńskie ciasteczka zajęła Beata Wojnar z Cieszyna materiały Zamku Cieszyn/ zamekcieszyn.pl
Cieszyńskie ciasteczka to część tradycji bożonarodzeniowej na Śląsku Cieszyńskim - drobne, kruche, misternie zdobione ciasteczka są na świątecznych stołach w niemal każdym domu w regionie. W Zamku Cieszyn został właśnie rozstrzygnięty XIV Konkurs na cieszyńskie ciasteczka. Gospodynie kolejny raz dowiodły, że tradycja wypieku ciasteczek cieszyńskich ma się znakomicie. Zobaczcie!

W Zamku Cieszyn został rozstrzygnięty XIV Konkurs na cieszyńskie ciasteczka. Z powodu pandemii konkurs został przeprowadzony w nieco zmienionej formule. Ale gospodynie ze Śląska Cieszyńskiego kolejny raz dowiodły, że tradycja wypieku ciasteczek cieszyńskich ma się znakomicie. Zobaczcie te pyszne ciasteczka cieszyńskie!

Cieszyńskie ciasteczka, te drobne, misternie zdobione wypieki powstające z naturalnych składników wysokiej jakości, to część tożsamości Śląska Cieszyńskiego, jego historii i tradycji bożonarodzeniowej (ale nie tylko tego okresu, bo ciasteczka są wypiekane także na Wielkanoc oraz perzy okazji chrzcin, wesel czy komunii). Pojawiły się wraz z panowaniem Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku.

Cieszyńskie ciasteczka są bardzo drobne - ich wielkość waha się w granicach 2-3 cm. Mają bardzo różny wygląd i wiele rodzajów – są m.in. kruche rogaliki, serduszka przekładane marmoladą, słynne ule z kremem adwokatowym, kokoski, bomby białe, bomby czarne, pawie oczka, pierniczki, zawijaniec kokosowy, orzechowe z migdałkiem, orzechowe z cynamonem, szulki (kruche cynamonowe rurki), wafelki domowe (andruty przekładane masą kakaową).

Charakterystyczną cechą ciasteczek cieszyńskich jest ich różnorodność. Gospodynie prześcigają się w przyrządzaniu ich różnych rodzajów, których z okazji świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy może być nawet 30. Im bardziej kolorowe i przyozdobione (orzechami, migdałami, rodzynkami, lukrami i polewami) wypieki, tym większy kunszt gospodyni.

W Zamku Cieszyn od kilkunastu lat odbywa się konkurs na najlepsze ciasteczka cieszyńskie. W 2020 roku, z powodu pandemii, konkurs odbywał się w nieco zmienionej formule. Mimo to nie zabrakło chętnych do udziału – Zamek Cieszy otrzymał 21 zgłoszeń od gospodyń z różnych stron śląska Cieszyńskiego.

Jury oceniając przywiezione do konkursu ciasteczka brało pod uwagę zgodność z tradycją, bogactwo form, estetykę i staranność wykonania, sposób podania i przede wszystkim ich smak. W środę 23 grudnia opublikowało wyniki.

XIV Konkurs na cieszyńskie ciasteczka

  • 1 miejsce Beata Wojnar z Cieszyna
  • 2 miejsce Maria Klimaniec z Zabrzega
  • 3 miejsce Marta Karmowska z Cieszyna.

Jurorzy przyznali też wyróżnienia dla ciasteczek upieczonych przez Halinę Krawczyk z Pruchnej, Alinę Niedobę z Ogrodzonej, Małgorzata Bandarewicz z Kończyc Wielkich oraz te, które upiekła Marie Legerská z Czeskiego Cieszyna.

Cieszyńskie ciasteczka są wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim.

Ferrari na aukcji dla WOŚP

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie