Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Deficyt pracowników gastronomi w Bielsku-Białej

materiał informacyjny
Najnowsze badania pokazują, że w Bielsku-Białej brakuje pracowników gastronomii. Pomimo wielu ogłoszeń o pracę, do pracodawców zgłasza się niewielu pracowników, a ci, którzy są chętni do jej podjęcia często nie spełniają wymagań dla tego typu stanowisk.

Najnowsze badania pokazują, że w Bielsku-Białej brakuje pracowników gastronomii. Pomimo wielu ogłoszeń o pracę, do pracodawców zgłasza się niewielu pracowników, a ci, którzy są chętni do jej podjęcia często nie spełniają wymagań dla tego typu stanowisk.

Pracownicy gastronomii, na których istnieje zapotrzebowanie w Bielsku Białej

Według Barometru zawodów w 2016 roku dla miasta Bielsko-Biała na rynku istnieje deficyt zawodów takich jak:

  • kelnerzy,
  • barmani,
  • i kucharze.

Przyczyn tej sytuacji jest wiele. Część z nich leży po stronie pracowników, część natomiast po stronie pracodawców.

Brak odpowiednich osób do pracy

Gastronomia wbrew powszechnej opinii jest bardzo wymagającą branżą. Pracownicy tu zatrudnieni muszą cechować się dobrą kondycją fizyczną, kompetencjami interpersonalnymi, znajomością języków obcych, dużą odpornością na sytuacje stresowe. Odporność na stres jest ważna zarówno w przypadku kelnerów, na których często skupia się niezadowolenie klientów, barmanów pracujących do późnych godzin nocnych z osobami znajdującymi się pod wpływem alkoholu, jak i kucharzy wykonujących swoje obowiązki pod presją czasu. Wszyscy pracownicy, którzy mają kontakt z żywnością, muszą również mieć ważne badania lekarskie.

W przypadku kucharzy niezbędne są umiejętności i doświadczenie, które zdobywa się latami. Dobry kucharz musi zainwestować w kosztowne szkolenia, które przygotowują go do pracy w kuchni. Z kolei kelnerzy i barmani muszą posiadać cechy charakteru, które sprawią, że klienci są zadowoleni z ich usług. Coraz więcej właścicieli lokalów gastronomicznych zdaje sobie sprawę, że od obsługi w dużej mierze zależy, czy klienci wracają do danego miejsca. Niestety na oferty pracy w Bielsku-Białej nie odpowiadają pracownicy z charyzmą, umiejętnościami i doświadczeniem.

Nieatrakcyjne warunki pracy powodem deficytu pracowników w gastronomii

Za deficyt w śląskiej gastronomii w dużej mierze odpowiadają pracodawcy, którzy oferują nieatrakcyjne warunki pracy. Niskie stawki są nie do przyjęcia dla pracowników kompetentnych i doświadczonych, których usługi są warte znacznie więcej. Takie osoby często wyjeżdżają do innych miast lub nawet za granicę, gdzie za swoją pracę mogą otrzymać znacznie wyższe wynagrodzenie. Osoby, które chcą pracować, często rezygnują na skutek zbyt wysokich oczekiwań pracodawców. Branża gastronomiczna wymaga często pracy po kilkanaście godzin dziennie, często w późnych godzinach wieczornych, co jest nie do przyjęcia dla osób posiadających rodziny, osób o słabym stanie zdrowia czy w podeszłym wieku.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto