Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dekalog grzybiarza

[email protected]
Zestaw dziesięciu przykazań dla zbieraczy grzybów ułożył przeszło pół wieku temu polski mikolog profesor Henryk Orłoś – autor wielokrotnie wznawianego atlasu grzybów jadalnych i trujących.

Zestaw dziesięciu przykazań dla zbieraczy grzybów ułożył przeszło pół wieku temu polski mikolog profesor Henryk Orłoś – autor wielokrotnie wznawianego atlasu grzybów jadalnych i trujących. Wszystkie one są oczywiście aktualne również dziś, w XXI wieku.
1. Nie zbierać podczas grzybobrania gatunków nieznanych, a także grzybów bardzo młodych, których przynależność gatunkową trudno rozpoznać.

2. Nie zbierać okazów starych, miękkich i wodnistych, gdyż ich spożycie może tak samo powodować objawy lekkiego zatrucia i ogólnej niedyspozycji.

3. Potrawy z grzybów należy sporządzać jak najszybciej, gdyż grzyby kapeluszowe nadzwyczaj łatwo i szybko się psują. Potrawy z grzybów zepsutych, porażonych pleśniami są również szkodliwe dla zdrowia.

4. Nie wolno wielokrotnie przygrzewać potraw z grzybów, gdyż skutki ich spożycia mogą być wówczas tak samo szkodliwe jak każdej innej nieświeżej potrawy.

5. Nie należy wierzyć i stosować różnych przesądów przy rozpoznawaniu grzybów trujących, np. gotowanie z cebulą lub srebrną łyżką.

6. Nauczyć się dobrze rozpoznawać około dziesięciu gatunków trujących, w tym głównie śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego.

7. Należy pamiętać, że na wiosnę oprócz jadalnych smardzów różnych gatunków pojawiają się również śmiertelnie trujące piestrzenice.

8. Nie wierzyć, że istnieją jakieś doskonałe „trufle polskie”, nadające się do suszenia i przypraw. „Trufle polskie” to w rzeczywistości silnie trujące tęgoskóry.

9. Po stwierdzeniu objawów zatrucia należy natychmiast wezwać lekarza. Warto starać się określić, jakie rodzaje i gatunki grzybów zostały zjedzone.

10. Przed przybyciem lekarza trzeba ratować chorego domowymi środkami starając się przede wszystkim wywołać wymioty. Część wydalonych wydzielin, zwłaszcza jeśli są tam resztki spożytych kapeluszy grzybów, należy koniecznie zachować dla lekarza; można wtedy dokonać identyfikacji grzybów trujących obserwując ich zarodniki pod mikroskopem. Poprawne oznaczenie gatunku trującego grzyba umożliwia określenie rodzaju wchłoniętej przez organizm trucizny i ustalenie sposobów ratunku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto