- W tym roku w konkursowe kulinarne szranki stanęło siedem garnków duszonek, a prawie setka jurorów – smakoszy tej potrawy, rozkoszując się ich aromatem i smakiem, oddawało swój głos na te najbardziej smakowite - poinformował Tomasz Bednarski z Urzędu Gminy w Kozach.
Bednarski dodał, że największym uznaniem cieszyły się duszonki przygotowane przez Stefanię Dyczek, a tajemnicą jej kulinarnego sukcesu są dodawane do potrawy wędzone żeberka. Na uczestników festiwalowej rywalizacji oczekiwały nie tylko słowa zachwytów zgromadzonej publiczności, ale także nagrody rzeczowe i dyplomy.
Konkurs, którego organizatorem są wójt gminy Kozy Krzysztof Fiałkowski i Rada Gminy Kozy z jej przewodniczącą Bożeną Sadlik, stawia sobie za cel nie tylko kultywowanie lokalnych tradycji, lecz także wspólną zabawę dla całych rodzin.
Oprócz pikniku z duszonkami organizatorzy przygotowali dla całych rodzin atrakcyjne zabawy prowadzone przez Akademię Fantastyki.
A czy Wy macie jakiś swój fajny przepis, jak przygotowywać duszonki? Jeśli tak, to napiszcie!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?