Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drugi Koziański Festiwal Duszonek: Najlepsze były przygotowane przez Stefanię Dyczek

JAK
Drugi Koziański Festiwal Duszonek odbył się w Kozach. Pod tą nazwą kryje się nie tylko przygotowywana na ognisku w żeliwnych kociołkach potrawa, której podstawowym składnikiem są ziemniaki, lecz także cała tradycja towarzyskich ogniskowych biesiad.

- W tym roku w konkursowe kulinarne szranki stanęło siedem garnków duszonek, a prawie setka jurorów – smakoszy tej potrawy, rozkoszując się ich aromatem i smakiem, oddawało swój głos na te najbardziej smakowite - poinformował Tomasz Bednarski z Urzędu Gminy w Kozach.

Bednarski dodał, że największym uznaniem cieszyły się duszonki przygotowane przez Stefanię Dyczek, a tajemnicą jej kulinarnego sukcesu są dodawane do potrawy wędzone żeberka. Na uczestników festiwalowej rywalizacji oczekiwały nie tylko słowa zachwytów zgromadzonej publiczności, ale także nagrody rzeczowe i dyplomy.

Konkurs, którego organizatorem są wójt gminy Kozy Krzysztof Fiałkowski i Rada Gminy Kozy z jej przewodniczącą Bożeną Sadlik, stawia sobie za cel nie tylko kultywowanie lokalnych tradycji, lecz także wspólną zabawę dla całych rodzin.

Oprócz pikniku z duszonkami organizatorzy przygotowali dla całych rodzin atrakcyjne zabawy prowadzone przez Akademię Fantastyki.

A czy Wy macie jakiś swój fajny przepis, jak przygotowywać duszonki? Jeśli tak, to napiszcie!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto