Festiwal był podsumowaniem międzynarodowego projektu Erasmus+ „Gotuj, obsługuj i mów po angielsku”, którego koordynatorem był właśnie bielski Gastronom. Finałowym produktem projektu jest poradnik CLIL. Teaching in Gastronomy. Jego fragmenty zostały zaprezentowane uczestnikom festiwalu.
Podczas imprezy, poprowadzonej przez didżeja Adusa, odbyło się wiele warsztatów i pokazów kulinarnych, kelnerskich, barmańskich, carvingowych i innych. Ważnym punktem programu była lekcja przeprowadzona metodą CLIL, podczas której uczniowie gotowali i opowiadali w języku angielskim, co robią, odpowiadali także na pytania native speakera.
Atrakcją okazały się liczne konkursy z cennymi nagrodami, podchody językowe, porady dietetyczne, lekcja flair, czyli sztuka żonglowania butelkami oraz występy artystyczne świetnych solistów i zespołów.
Festiwalowi goście częstowali się zdrowymi przekąskami, grochówką, smacznymi deserami. Były też drinki bezalkoholowe i świeżo wyciskane soki, pyszna kawa i herbata serwowana razem z ciastami w uroczej kawiarence oraz wiele innych smakowitych dań.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?