Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzaniec bezalkoholowy na zimę. Przepis dla przemarzniętych abstynentów. Grzaniec bez alkoholu stawi czoło mrozom

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy grzaniec bezalkoholowy łączy w sobie smak czarnej herbaty, świeżo tłoczonego soku jabłkowego i aromatyczne przyprawy. Wypróbuj naszą propozycję na grzaniec bez alkoholu.
Domowy grzaniec bezalkoholowy łączy w sobie smak czarnej herbaty, świeżo tłoczonego soku jabłkowego i aromatyczne przyprawy. Wypróbuj naszą propozycję na grzaniec bez alkoholu. 123rf.com/alexraths
Grzaniec to napój, po który z chęcią sięgają zziębnięci ludzie. Gdy za oknem plucha, wiatr i padający śnieg wiele osób poszukuje rozgrzewających napojów. Świetnie smakuje grzaniec bez dodatku alkoholu. Wystarczy użyć czarnej herbaty z dodatkiem soku malinowego i korzennych przypraw. Zobacz przepis na niesamowicie pyszny grzaniec bezalkoholowy.

W skrócie

Najważniejszymi składnikami grzańca bezalkoholowego jest wysokiej jakości czarna herbata. Mogą być to herbaty aromatyzowane bergamotką. Grzaniec bezalkoholowy świetnie przyjmuje egzotyczne przyprawy np.: ziarna kardamonu, laskę cynamonu lub gałązkę rozmarynu. W przepisach na grzaniec bezalkoholowy często pojawia się tłoczony sok jabłkowy. Zachęcam do korzystania z soku malinowego, który dodatkowo ma właściwości wzmacniające odporność. Zobacz przepis na grzaniec bezalkoholowy.

Grzaniec bezalkoholowy – przepis z herbaty

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 200 ml wody,
  • 1 -2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty,
  • 2 goździki,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 1 plaster świeżej, wyparzonej pomarańczy ze skórką,
  • 2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić grzaniec bezalkoholowy?

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka należy wlać wodę i dodać liściastą, czarną herbatę.
  2. Należy gotować przez około 3 minuty.
  3. Następnie należy dodać suszone goździki, 1 laskę cynamonu i świeży starty imbir.
  4. Całość należy zagotować i odstawić na 5 minut.
  5. Następnie grzaniec bezalkoholowy należy przecedzić przez sitko do dużego kubka.
  6. Do grzańca bezalkoholowego należy dodać sok malinowy, plaster pomarańczy i opcjonalnie łyżeczkę miodu do smaku.
  7. Zamiast naparu herbacianego można użyć wyciskanego soku jabłkowego.
  8. Trzeba go podgrzać z przyprawami tak jak w powyższym przepisie.

Grzaniec dla dzieci

Grzaniec bezalkoholowy to znakomity napój także dla dzieci. Można go zrobić ze świeżo tłoczonym sokiem jabłkowym lub z samą wodą wymieszaną z:

  • świeżo startym imbirem,
  • gałązką rozmarynu lub tymianku,
  • pokrojonym w ósemki jabłkiem,
  • mielonym kardamonem,
  • szczyptą gałki muszkatołowej,
  • sokiem z cytryny.

Taki grzaniec dla dzieci można dosłodzić domowym sokiem wiśniowym lub malinowym. Zamiast cytryny można dodać sok z pigwy albo pokroić pigwę w plastry.

Czytaj także: Aromatyczny grog na bazie wina. Sprawdź przepis na napój z korzennymi przyprawami i cytrusami

Dodatki do grzańca bez alkoholu

Warto wiedzieć, że do grzańca bezalkoholowego można użyć też suszone owoce. Wcześniej można przygotować bazę do napoju, czyli ugotować w wodzie suszone jabłka, gruszki i śliwki. Do takiego wywaru można dodać suszoną żurawinę, suszone wiśnie, a nawet suszone morele. Ważne, aby nie były one siarkowane, czyli miały naturalnie ciemny kolor wynikający z suszenia ich w wysokiej temperaturze.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Grzaniec bezalkoholowy na zimę. Przepis dla przemarzniętych abstynentów. Grzaniec bez alkoholu stawi czoło mrozom - Strona Kuchni

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto