Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Uroczysta inauguracja sezonu turystycznego 2024 w Sandomierzu. Zobacz nowe zdjęcia

Uroczysta inauguracja sezonu turystycznego 2024 w Sandomierzu. Zobacz nowe zdjęcia

Polecamy

Utrudnienia w ruchu na ulicy Krakowskiej w Kielcach przez weekend majowy

Utrudnienia w ruchu na ulicy Krakowskiej w Kielcach przez weekend majowy

Rzecznik Praw Pacjenta bada sprawę śmierci 23-latka po wizycie na SOR w Lęborku

Rzecznik Praw Pacjenta bada sprawę śmierci 23-latka po wizycie na SOR w Lęborku

Nowe kamery w Parku Przyjaźni

Nowe kamery w Parku Przyjaźni