W powiecie bielskim trwa konkurs potraw regionalnych, zatytułowany "Nasze kulinarne dziedzictwo". Poszczególne gminy przygotowują to, co w ich tradycyjnych jadłospisach najlepsze i stają do współzawodnictwa. W czwartek swoje umiejętności prezentowały panie z gminy Jasienica. Wystartowała rekordowa ilość Kół Gospodyń Wiejskich, bo aż 11 oraz gospodarstwa agroturystyczne z Jaworza. Przysmaków było mnóstwo i jurorzy mieli nie lada problem, by wybrać najlepsze w poszczególnych kategoriach. Ostatecznie zdecydowali, że nagrodzą po jednym smakołyku z każdej gminy. Najbardziej smakowały im kluski fusiate z Rudzicy, kugel ze Świętoszówki, pieczywo miodowe z Jaworza, sałatka fasolowa z Iłownicy, bryja z ziemniaków z Roztropic, zupa zabielana z Mazańcowic, podgarlina z wątrobą z Bier i kilka innych. Wszystkie nagrodzone potrawy pojawią się podczas Dni Powiatu w Szczyrku na początku czerwca, by ubiegać się o nagrody w kolejnym etapie konkursu.

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?