Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Drożdżowe oponki na karnawał. Przepis na najlepsze pączki z dziurką. Doskonałe z lukrem lub polewą czekoladową

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Delikatne i puszyste oponki, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na karnawał i tłusty czwartek warto przygotować pyszne smażone oponki drożdżowe, zwane także pączkami z dziurką. Mam dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami, jak krok po kroku przygotować najlepsze ciasto drożdżowe i usmażyć pyszne oponki. To łatwiejsze, niż myślisz!

Karnawał warto uczcić pysznymi domowymi słodkościami. Polecam sprawdzony przepis na drożdżowe oponki, ozdobione lukrem i skórką z pomarańczy. Są lekkie i puszyste, a w czasie smażenia nie nabierają dużo tłuszczu. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki, zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru. Pysznie będą smakować także oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis na oponki drożdżowe z lukrem

Czas przygotowania: 1,5 godziny,
porcja: ok. 60 oponek,
poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej,
  • 75 g drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • cukier waniliowy (1 opakowanie 16 g),
  • 7 żółtek,
  • 80 g masła,
  • 450 ml mleka,
  • skórka z dwóch małych pomarańczy lub jednej dużej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • olej lub smalec do smażenia.

Lukier:* ok. 400 g cukru pudru,

  • ok. 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny,
  • 1 łyżeczka wrzątku.

Jak zrobić oponki drożdżowe?

  1. Zacznij od wyjęcia na stół kuchenny wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. W dwóch oddzielnych garnuszkach podgrzej mleko i rozpuść masło.
  2. W małej miseczce przygotuj zaczyn, tzn. rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i odrobiną podgrzanego mleka, aż staną się płynne.
  3. Posyp wierzch szczyptą mąki i odstaw na bok, by podrosły. W galerii zobaczysz zdjęcie, jak powinien wyglądać gotowy zaczyn.
  4. Gdy czekasz, aż drożdże „ruszą”, możesz utrzeć żółtka. Oddziel je od białek i przełóż do miski, dodaj resztę cukru podanego w przepisie, po czym utrzyj żółtka mikserem lub trzepaczką.
  5. Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Zetrzyj delikatnie tylko wierzch pomarańczy, ponieważ biała część skórki jest gorzka.
  6. Do oddzielnego naczynia odmierz potrzebną część mąki.
  7. Masz już przygotowane wszystkie potrzebne składniki czyli: mąkę, podgrzane mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy, drożdże i utarte z cukrem żółtka.
  8. Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy (masła jeszcze nie). Możesz dodać także łyżkę spirytusu – dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia
  9. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak, jak na zdjęciu, za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy, dodaj masło.
  10. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (tzn. bez przeciągu), by podwoiło swoją objętość.
  11. Rozwałkuj część ciasta na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm (zobacz na zdjęciu w galerii).
  12. Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką, a następnie rób w nich dziurkę np. kieliszkiem.
  13. Gdy przygotujesz wszystkie oponki, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
  14. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do 180 stopni (ok. 1 l oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu). Na małej kulce ciasta sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć.
  15. Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
  16. Gotowe oponki przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  17. Usmaż wszystkie oponki.
  18. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy i 1 łyżeczką gorącej przegotowanej wody. Zrób lukier o takiej konsystencji, jak lubisz. Najlepiej zrobić najpierw rzadki i stopniowo dosypywać cukier.
  19. Polukruj wszystkie oponki.
  20. Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową lub zrezygnować z lukru i posypać je cukrem pudrem. Gotowe.

Sekrety udanego ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe nie jest bardzo trudne do zrobienia, a jeśli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, zawsze się uda. Można zagnieść je ręcznie lub ułatwić sobie pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera planetarnego lub np. w maszynie do chleba z funkcją wyrabiania ciasta.

Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętaj o tych kilku zasadach:

  • drożdże, jajka i mąka muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij drożdże i jajka z lodówki minimum na pół godziny przed przystąpieniem do pracy,
  • mleko powinno być podgrzane,
  • masło powinno być rozpuszczone,
  • najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna tortowa,
  • drożdże należy wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki i odstawić aż zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość,
  • ciasto powinno być długo wyrabiane, tzn. aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski,
  • ciasto powinno podwoić swoją objętość – najlepiej zostawić je w misce w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką lub folią spożywczą.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Drożdżowe oponki na karnawał. Przepis na najlepsze pączki z dziurką. Doskonałe z lukrem lub polewą czekoladową - Strona Kuchni

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto