MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Patisony...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Patisony

Patisony przypominają miniaturowe dynie o kształcie podobnym do kielicha kwiatowego. Mogą przybierać różną wielkość - od 10 do ponad 20 cm średnicy. Same w sobie mają delikatny smak i świetnie nadają się do konserwowania.

Właściwości
Patisony są bogate w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i węglowodany. Świetnie gaszą pragnienie. Do tego są lekkostrawne i niskokaloryczne, więc można spożywać je na diecie.

Wykorzystanie w kuchni
Patisony doskonale nadają się do marynowania oraz konserwowania. Ich niewielki rozmiar sprawia, że bez problemu mieszczą się w słoiku. Świetnie sprawdzą się jako zastępstwo ogórka. Można również je zapiekać, przyrządzać z nich pastę, smażyć a także faszerować. Nadadzą się także do przygotowania frytek - w zastępstwie ziemniaka.

Zobacz również

Zderzenie samochodów na drodze powiatowej

Zderzenie samochodów na drodze powiatowej

Byli właściciele wiatraka w Zdrzewnie winni zaniedbań

Byli właściciele wiatraka w Zdrzewnie winni zaniedbań

Polecamy

Puszysty chleb na maślance do kanapek. Twoje kanapki będą z nim jeszcze lepsze

Puszysty chleb na maślance do kanapek. Twoje kanapki będą z nim jeszcze lepsze

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO