Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Silesia Fine Dining Week. Ekskluzywne restauracje, wykwintne 5-daniowe menu za 129 zł. Restauracje w Katowicach, Bytomiu, Zabrzu, Bielsku...

OPRAC.: Redakcja
Restauracje biorące udział w festiwalu:
Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)

Zobacz kolejne zdjęcia >>>
Restauracje biorące udział w festiwalu: Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała) Zobacz kolejne zdjęcia >>>
26 sierpnia rozpoczyna się kolejna edycja festiwalu sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, czyli Fine Dining Week. W najlepszych restauracjach w całej Polsce, również w woj. śląskim, można w ramach Fine Dining Week delektować się 5-daniowym specjalnym menu degustacyjnym. Sprawdź zasady rezerwacji.

Fine Dining Week 2020 odbędzie się w 8 największych polskich miastach lub metropoliach od 26 sierpnia do 13 września. Tegoroczna edycja jest dedykowana innowatorom na polskiej scenie kulinarnej, tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine.

Fine Dining Week, sztuka restauracyjna najwyższej próby

Motywem przewodnim tegorocznej edycji Festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Twórczo łączy on tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Festiwal przybliży gościom bogactwo rozkwitającej polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych szefów kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji.

- W porównaniu z Zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda. Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. - Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin. W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności - dodają.

Festiwalowych rezerwacji można już dokonywać na finediningweek.pl Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski:

  • Warszawie,
  • Wrocławiu,
  • Krakowie,
  • Łodzi,
  • Poznaniu,
  • Silesii,
  • Szczecinie,
  • Trójmieście.

W woj. śląskim w festiwalu Silesia Fine Dining Week bierze udział 6 starannie wybranych restauracji z Katowic, Gliwic, Bytomia i Bielska-Białej.

  • Amfora (Katowice)
  • Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)
  • ISTO (Katowice)
  • MOODRO Restaurant (Katowice)
  • PLADO (Gliwice)
  • Scena Kulinarna Art. Restaurant (Bytom)

W festiwalu Fine Dining Week po raz pierwszy udział biorą restauracje Amfora oraz Scena Kulinarna Art. Restaurant. W pierwszej z nich chefem jest wielokrotnie wyróżniana Katarzyna Rogowska, która zdobyła w 2016 roku nagrodę Gault&Millau dla Kobiety Chefa. W drugiej chefuje Mariusz Roch, młody i utalentowany szef kuchni oraz reprezentant Polski w Kadrze Narodowej OSSKiC.

Restauracje biorące udział w festiwalu:
Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała)

Zobacz kolejne zdjęcia >>>

Silesia Fine Dining Week. Ekskluzywne restauracje, wykwintne...

Popisowe, 5-daniowe menu

Szefowie kuchni z ponad 50 najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z najlepszych sezonowych produktów, dostępne w wyjątkowej cenie 129 zł.

Każdy pełnoletni gość otrzyma dodatkowo w prezencie kieliszek Martini Prosecco. Stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia, z jednodniowym wyprzedzeniem. Na gości czeka także konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są ekskluzywne rezerwacje.

Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy: warszawskie Belvedere Łazienki Królewskie, inAzia w hotelu Sheraton Grand Warsaw, Kieliszki na Próżnej, Marconi w Hotelu Bristol, Zoni, a także debiutujące Pam Pam czy U Fukiera. W Fine Dining Week wezmą udział także takie restauracje jak: krakowska Four, łódzka Powidok, poznańska Obfitość, trójmiejska Biały Królik, wrocławska Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott), czy gliwicka Plado.

Podczas nadchodzącego festiwalu nie zabraknie także doświadczeń specjalnych takich jak m.in. Fine Dining Experience na dachu Hotelu Westin z widokiem na Warszawę.

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza gości i restauracje. To największa platforma
do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week. 
Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez najlepszego na świecie Szefa Kuchni i restauratora Massimo Botturę, który odwiedził Festiwalw zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator Festiwalu kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji, jedzenie w restauracjach prawie w ogóle się nie marnuje (znając listę gości zamawiają tyle składników, ile trzeba).
Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje otrzymały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Silesia Fine Dining Week. Ekskluzywne restauracje, wykwintne 5-daniowe menu za 129 zł. Restauracje w Katowicach, Bytomiu, Zabrzu, Bielsku... - Katowice Nasze Miasto

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto