Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śledzie z boczniaków na Boże Narodzenie. Wegański przepis na danie inspirowane marynowaną rybą. Zjedzą ją nawet mięsożercy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Boczniaki przygotowane na wzór śledzi po kaszubsku to wegański przysmak na Boże Narodzenie.
Boczniaki przygotowane na wzór śledzi po kaszubsku to wegański przysmak na Boże Narodzenie. Getty Images/a-lesa
Wegańskie śledzie z boczniaków to danie inspirowane tradycyjną rybą w korzennej marynacie. Nazwa pochodzi od podobieństwa w strukturze i smaku dzięki zastosowanym przyprawom. Morskiego aromatu dodają sproszkowane algi nori. Zobacz przepis na boczniaki à la śledzie.

W skrócie

Boczniaki to składnik wielu wegańskich dań. Dzięki sprężystości i dzielenia na płaty mogą zastąpić w kanapce szarpaną wołowinę. Same mają na tyle neutralny smak, że z łatwością przyjmują smak użytych przypraw i ziół. Podpowiadamy przepis na śledzie z boczniaków.

Boczniaki jak śledzie – przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin w lodówce.

Składniki:

  • 400 g boczniaków,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka ostrej musztardy lub 40 ml octu jabłkowego,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 20 ml gorącej wody,
  • 1 cebula,
  • 3 g mielonych wodorostów nori,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 2 goździki,
  • 5 g mielonego kardamonu,
  • 5 g imbiru w proszku,
  • 5 g mielonej kolendry,
  • 3 g kminu rzymskiego.

Jak zrobić śledzie z boczniaków?

Przygotowanie:

  1. Boczniaki należy umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. W czasie, gdy boczniaki nabierają złoto-brązowego koloru należy cienko posiekać cebulę w piórka.
  3. W naczyniu należy wymieszać wszystkie składniki marynaty.
  4. Usmażone boczniaki należy odstawić do przestudzenia.
  5. Następnie trzeba umieścić je w słoiku lub ułożyć w głębokim naczyniu naprzemiennie z cebulą.
  6. Boczniaki z cebulą należy zalać przygotowaną wcześniej marynatą.
  7. Śledzie z boczniaków należy przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki do przegryzienia na minimum 5 godzin.
  8. Śledzie z boczniaków są gotowe do podania.

Boczniaki jak śledzie po kaszubsku

Boczniaki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis inspirowany śledziami po kaszubsku. Takie śledzie po usmażeniu lub upieczeniu w piekarniku należy połączyć z marynatą na bazie między innymi koncentratu pomidorowego, cynamonu i rodzynek. Takie boczniaki na słodko warto doprawić też innymi korzennymi przyprawami np.: imbirem lub startą gałką muszkatołową. Świetnie też smakują boczniaki zrobione jak śledzi z żurawiną.

Przetwory z boczniaka

Zachęcamy też do wypróbowania innych makaronu z sosem z boczniaka. Sos przygotowuje się na bazie śmietanki i parmezanu. Także wegetarianie nierezygnujący z nabiału będą wniebowzięci. Ponadto warto zjeść flaczki z boczniaków, które doprawione majerankiem można pomylić z mięsnym odpowiednikiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śledzie z boczniaków na Boże Narodzenie. Wegański przepis na danie inspirowane marynowaną rybą. Zjedzą ją nawet mięsożercy - Strona Kuchni

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto