Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny pleśniak. Pyszne ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą. Przepis, który zawsze się udaje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pleśniak to idealne połączenie kruchego ciasta, bezy i kwaskowatego dżemu. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pleśniak to idealne połączenie kruchego ciasta, bezy i kwaskowatego dżemu. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na ciasto, które zawsze się udaje? Proponuję tradycyjny pleśniak. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. To pyszne, kruche ciasto z bezą i powidłami śliwkowymi lub kwaskowym dżemem. Dla wielu to ulubiony przysmak z dzieciństwa, który w czasach PRL-u pojawiał się niemal w każdym domu. Wypróbuj sprawdzony przepis na pleśniak.

Na skróty

Mam dla ciebie niezawodny przepis na ciasto pleśniak, który bardzo często przygotowywany jest w moim domu. To jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Pyszna beza z lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi oraz kruchym waniliowo-kakaowym ciastem to idealne połączenie. Przygotowanie pleśniaka zajmuje nieco czasu, ale zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

Przepis na ciasto pleśniak

czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki cukru do białek,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych lub gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.

Jak zrobić ciasto pleśniak?

  1. Oddziel żółtka od białek do oddzielnych miseczek.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z margaryną lub masłem.
  3. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
  4. Podziel ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekrój na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i wyrób. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
  5. Zawiń każdą część ciasta w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  6. Ubij białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
  7. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie kakaowe ciasto.
  9. Wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj jasne ciasto.
  10. Piecz całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.

Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food

Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.

Oto kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny pleśniak. Pyszne ciasto z powidłami śliwkowymi i bezą. Przepis, który zawsze się udaje - Strona Kuchni

Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto