Tu możesz znaleźć najlepsze lodziarnie w Bielsku-Białej. Które miejsca są polecane we wrześniu 2023?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Bielsku-Białej
Najlepsze lody w Bielsku-Białej AlexRaths
Przeczytaj, gdzie się znajdują posiadające bogatą ofertę lodziarnie w Bielsku-Białej. Sezon letni na pewno nie może się bez nich obejść. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zerknij do przeszłości, aby sprawdzić gdzie były ich początki. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Bielsku-Białej.

Jak powstały lody?

Już w starożytnych Chinach pisano o deserze z mleka, owoców i lodu. Tym unikatowym rarytasem delektowali się również wybrańcy zamieszkujący starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór był to posiłek unikatowy w formie współczesnego sorbetu.

W XVI wieku odkryto, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z solą i lodem zostanie on zamrożony i w ten sposób powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia o nazwie Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.

W naszej ojczyźnie większą popularność lody zyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Sprzedawano je ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze klientów.

Po wojnie zaczęto produkować lody na dużą skalę. Lodziarze Przyrządzali je w specjalnych maszynkach. Serwowano je na andrutach lub waflach. Pojawiły się także te na patyku. Lodziarnie w Bielsku-Białej otwierano przy głównym placu i najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostać można było tylko latem, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i posiadał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Współcześnie lody robione są z gotowych mieszanek proszkowych z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak można spotkać w Bielsku-Białej lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Bielsku-Białej, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Bielsku-Białej

katalog firm

Jakie rodzaje lodów możesz dostać w lodziarniach w Bielsku-Białej?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W czasie kiedy gości u nas lato w wielu miejscach znajdują się lodziarnie podające lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Kolejny deser to sorbety robione z owoców i wody.

Lody włoskie robione są z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

Lody wegańskie odróżniają się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i z pewnością są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Oryginalne smaki lodów

Rzemieślnicy na całym świecie prześcigają się w komponowaniu nowości. Chcą przyciągnąć jak największą liczbę klientów i z tego powodu umieszczają w ofercie smaki oryginalne i rzadko spotykane. Im bardziej są kontrowersyjne, tym większa chęć spróbowania. Lodowa nowinka wielokrotnie jest prawdziwym magnesem dla tłumów klientów lub kulinarną atrakcją danego regionu.

Smaki, które można zaliczyć do tych najdziwniejszych to:

  • pizza
  • nachos i ser żółty
  • majonez
Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie