Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zobacz również

Andrzej Mazurczak: Zapraszam kibiców Wilków, Pogoni i z całego Szczecina

Andrzej Mazurczak: Zapraszam kibiców Wilków, Pogoni i z całego Szczecina

Ładna pogoda nie zniechęciła do zakupów. Tłum klientów w Galerii Katowickiej

Ładna pogoda nie zniechęciła do zakupów. Tłum klientów w Galerii Katowickiej

Polecamy

Wiosenna Wyprzedaż Steam 2024. Zobacz najlepsze gry w szokująco niskich cenach

Wiosenna Wyprzedaż Steam 2024. Zobacz najlepsze gry w szokująco niskich cenach

3 nowości na Instagramie już wkrótce. Co nowego pojawi się w aplikacji?

3 nowości na Instagramie już wkrótce. Co nowego pojawi się w aplikacji?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?