Ponieważ lokal jest urządzony w stylu steampunk, nawiązującym do XIX-wiecznej Anglii i powieści Juliusza Verne'a, uczniowie mieli przygotować danie wiktoriańskie, czyli kaczkę z grzybami i kaszą.
Resztę składników musieli sobie dobrać sami. Inwencja młodych kucharzy przerosła wyobrażenia jury, w którym zasiadał m.in. bielszczanin Mirek Drewniak, wieloletni szef kuchni hotelu Noma Residence w Promnicach, obecnie szef restauracji Dworek w Bielsku-Białej.
W konkursie wzięło udział siedem dwuosobowych drużyn. Bielska zaproponowała przydymioną kaczą pierś z zagadkową babeczką w asyście pomarańczowych kropli. Opiekunką drużyny była Małgorzata Konstanty.
Zwyciężyli uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, Agnieszka Warczok i Kamil Widenka.
Imprezie patronował "Dziennik Zachodni"
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?