Vege grill w sam raz na upały: przepisy na zdrowe dania z rusztu. Alternatywa dla tłustego grilla mięsnego
Pomysły na wege grilla: #6 GRILLOWANE AWOKADO
Składniki:
> 2 awokado
> 1 pęczek szczypioru
> 1 pomidor, sparzony i obrany
> ¼ małej, czerwonej cebuli
> ¼ limonki, otartej ze skórki
> 1 łyżeczka soku z limonki
> 1 łyżeczka oliwy z oliwek
> sól i czarny pieprz
Przepis:
1. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i obsypać solą.
2. Położyć na rozgrzanym grillu przecięciem w stronę ognia na około 5 – 6 minut w zależności od tego, jak jest gorący. Grillować do momentu, aż będzie lekko zarumienione, a miąższ zacznie odchodzić od skórki.
3. W międzyczasie przygotować szybką salsę. Pomidora oraz cebulę bardzo drobno posiekać, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
4. Kiedy awokado jest już gotowe, położyć na grillu całe wąsy szczypioru i grillować ostatnią minutę. Następnie awokado obrócić, do środka włożyć dużą porcję salsy i podawać razem z lekko zgrillowanym szczypiorem skropionym sokiem z limonki lub cytryny.
źródło: www.jadlonomia.com