Ta impreza wrosła już w historię miasta, od lat przyciągając smakoszy golonki z Bielska-Białej i okolic, a nawet Górnego Śląska. W tym roku organizatorzy postanowili zaskoczyć smakoszy golonki. Jak? Nowością Festiwalu Golonki 2012 będzie golonka z dzika!
- Do tej pory próbowaliśmy już wszystkich rodzajów golonek. Prócz tych z dziczyzny. Stąd taki pomysł - wyjaśnia Mirosław Bogdański, szef kuchni bielskiego hotelu. Jaka jest różnica?
- Golonkę tradycyjną pekluje się, a golonkę z dzika marynuje się w winie, warzywach, świeżym imbirze, z dodatkiem wina i octu - dodaje.
Festiwal rozpocznie się w poniedziałek i potrwa do końca miesiąca. Organizatorzy wybrali 10 golonek, które przez ostatnie 17 lat sprzedawały się najlepiej. Będą m.in. golonka w piwie, gotowana w warzywach, czy ze śliwkami lub z żurawiną.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?