Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żywiec. Na ulicy Dworcowej działa jadłodzielnia. W tym miejscu na pewno nie marnuje się produktów spożywczych!

Adrian Hulbój
Adrian Hulbój
Jadłodzielnia Foodsharing Żywiec
29 kwietnia na ulicy Dworcowej 22 otwarto pierwszą na terenie Żywiecczyzny jadłodzielnię - miejsce, gdzie mieszkańcy mogą dzielić się produktami, których nie zdążą zjeść przed upływem terminu ważności. O całej akcji więcej powiedział nam jej inicjator, Marek Gawron.

- Przede wszystkim chcemy, żeby nasza jadłodzielnia była traktowana jako społeczna lodówka, z której może skorzystać każdy mieszkaniec. Ktoś może przynieść produkty, o których wie, że nie zdąży z nich skorzystać, a inna osoba może je spokojnie zabrać i wykorzystać w kuchni. W ten sposób chcemy ograniczyć marnowanie i wyrzucanie żywności - mówi w rozmowie z nami Marek Gawron.

Jadłodzielnia mieści się tuż obok Sklepu Wielobranżowego PASAŻ, na ulicy Dworcowej 22. Miejsce jest czynne codziennie od godziny 8:00 do 20:00. Wszyscy chętni mogą tam dostarczać produkty spożywcze, które nie przekroczyły swojego terminu ważności. Wyjątek stanowią takie artykuły jak surowe mięso, otwarte słoiki z konserwami czy wyroby z niepasteryzowanego mleka.

ZOBACZCIE JAK WYGLĄDA JADŁODZIELNIA

Jak informuje inicjator akcji, produkty do jadłodzielni mogą dostarczać zarówno osoby prywatne, jak i firmy, takie jak piekarnie, hurtownie warzyw, czy sklepy spożywcze. Obecnie przy jadłodzielni działa około 10 wolontariuszy, którzy zamykają i otwierają punkt, a także sprawdzają stan dostarczonych do niej produktów i utrzymują jej porządek.

- Nasza jadłodzielnia dopiero się rozwija, ale już teraz zauważamy, że ludzie coraz chętniej ją odwiedzają. Plusem na pewno jest to, że wszystkie dostarczone tam produkty szybko znikają. Najczęściej w jadłodzielni pojawiają się produkty dostarczone przez firmy, takie jak pieczywa czy warzywa. Widzimy jednak, że osoby prywatne też przynoszą swoje nadwyżki - zdarzało nam się znaleźć ciasta czy różnego rodzaju przetwory domowe - relacjonuje Maciej Pawełek, jeden z wolontariuszy i jednocześnie kierownik Pasażu, obok którego zlokalizowana jest jadłodzielnia.

W Polsce każdego roku marnowana jest ogromna ilość żywności. Miejsca takie jak żywiecka jadłodzielnia mają zwalczać to zjawisko. W tym celu warto również prawidłowo odczytywać informacje, podane na produktach spożywczych. Występują one najczęściej w dwóch formach. Napis "najlepiej spożyć przed" dotyczy daty minimalnej trwałości - artykuły, które przekroczyły ten okres w większości wypadków nadają się jeszcze do konsumpcji. Inaczej jest w przypadku informacji " należy spożyć do" - produkty które przekroczyły te datę nie nadają się już do użytku.

- Wydaje mi się, że ludzie jeszcze do końca nie rozumieją czym jest jadłodzielnia. Wiele osób myśli, że znajdujące się w niej produkty są przeznaczone tylko i wyłącznie dla osób potrzebujących. Nam jednak chodzi przede wszystkim o to, by nie marnować żywności. Dlatego gorąco zachęcamy do korzystania z naszej jadłodzielni wszystkich mieszkańców, niezależnie od ich stanu konta czy sytuacji życiowej - kończy Marek Gawron.

Jadłodzielnia przy ulicy Dworcowej została sfinansowana z programu "Zapraszamy do Zabłocia - zaPALamy do działania", organizowanego przez Żywiecką Fundację Rozwoju. Jak zdradził nam Marek Gawron, w planach są już kolejne tego typu miejsca, które już wkrótce mogą powstać na terenie naszego powiatu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Giganci zatruwają świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto