18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bielsko-Biała: Bez mięsa można żyć

Patrycja Kłos
Patrycja Kłos
Trzy wielkie pluszaki przedstawiające krowę, świnię i kurczaka (typowi przedstawiciele zwierząt hodowalnych) z koszykami pełnymi wegańskich ciastek wybrały na spacer po bielskich ulicach, by zaprosić jak najwięcej osób na pokaz gotowania w bielskiej Vagina Cafe. Alicja Czerwińska z Vege Inicjatywa wyjaśnia, że w ten sposób chcieli zachęcić ludzi do poznania tajników kuchni wegetariańskiej, przekonać ich, że swój jadłospis można urozmaicić i niekoniecznie musi się on opierać na mięsie, jajach czy mleku.

Podczas pokazy ugotowaliśmy tradycyjną, październikową zupę dyniową, do której ugotowania zachęcamy każdego! Podczas pokazu goście mogli zdegustować groszkową i słonecznikową pastę do chleba oraz zasmakować w wegańskiej, owocowej tarcie. Wspólnie obejrzeliśmy film "Making the connection" oraz wysłuchaliśmy krótkiej, przygotowanej przez nas prezentacji nt. weganizmu – dodała Czerwińska.


Poniżej podany przez nią przepis na zupę dyniową:

średniej wielkości dynia (ok. 2 kg)
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
czosnek, imbir, kardamon, gałka muszkatałowa
olej

Dynię kroimy, kroimy w kostkę i miksujemy, dodajemy pokrojoną paprykę i cebulkę, dusimy. Zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy soczewicę, doprawiamy. Gotujemy ok. 25 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielskobiala.naszemiasto.pl Nasze Miasto