W skrócie:
Kiełbasa z grilla inaczej
Planujesz grilla ze znajomymi? Mam dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. To bardzo prosty i szybki sposób, by ze zwykłej kiełbasy przygotować aromatyczne danie. Kiełbasa ma chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Jest tak pyszna, że z pewnością posmakuje wszystkim. Możesz przygotować ten przepis na grillu w plenerze lub na patelni grillowej czy grillu elektrycznym.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną kiełbasę z grilla w marynacie.
Przepis na kiełbasę z grilla w miodowo-musztardowej marynacie
czas przygotowania: ok. 10 minut + marynowanie i grillowanie
porcja na: ok. 6 kiełbasek
poziom trudności:
Składniki:
- 6 kawałków kiełbasy np. śląskiej,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Jak zrobić marynowaną kiełbasę z grilla?
- Kiełbasę natnij paskami po skosie w dwie strony, tworząc krateczkę. Nacięcia nie powinny być głębokie.
- W miseczce wymieszaj miód, musztardę, olej i ostrą i słodką paprykę.
- Kiełbaski posmaruj marynatą.
- Schowaj kiełbaski w marynacie do lodówki na minimum pół godziny.
- Kładź kiełbasę na rozgrzany ruszt.
- Smaż ok. 10 minut, kilka razu obracając i smarując marynatą.
Czytaj także: Pikantna karkówka w fenomenalnej marynacie. Wypróbuj prosty przepis na majówkę. Oto soczysty rarytas z grilla i z patelni
Ile powinno się grillować kiełbasę?
Kiełbasa to jedno z najbardziej lubianych potraw na grilla. Długość grillowania kiełbasy zależy od jej rodzaju:
- kiełbasę parzoną grillujemy ok.10 minut,
- kiełbasę surową grillujemy ok. 20 minut.
Kiełbasę można kłaść bezpośrednio na rozgrzany ruszt lub wykorzystać specjalne aluminiowe tacki. Podczas grillowania dobrze jest odkręcać kiełbasę kilka razy i smarować olejem, oliwą lub marynatą.
Jaka jest najlepsza kiełbasa do grillowania?
Przygotowując grilla, warto sięgnąć po kiełbasę dobrej jakości . Lepiej unikać gotowych kiełbas marynowanych, ponieważ często zawierają dużo soli, cukru i konserwantów.
Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa średnio rozdrobniona, w naturalnym jelicie np. kiełbasa śląska. Dobrym wyborem jest także delikatna kiełbasa biała zarówna surowa, jak i parzona.
Czytaj także: Taka kiełbasa będzie najlepsza na grilla. Co kryje się w kiełbasie na ruszt? Sprawdzamy składy wędlin przed majówką
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Grill w Twoim domu
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?