Restauracje w Bielsku-Białej przygotowują się na przyjęcie klientów

Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
Mimoza Sports Pub & Caffe & Bistro w Bielsku-Białej. Sławomir Prorok wystawia kwiaty przed lokal. Z niecierpliwością czeka na klientów
Przesuwaj za pomocą gestów lub strzałki
Mimoza Sports Pub & Caffe & Bistro w Bielsku-Białej. Sławomir Prorok wystawia kwiaty przed lokal. Z niecierpliwością czeka na klientów Przesuwaj za pomocą gestów lub strzałki Łukasz Klimaniec
Udostępnij:
Z wyznaczonymi liniami odstępów, stolikami oddzielonymi osłonami z pleksi, rozmieszczonymi w różnych miejscach płynami do dezynfekcji restauracje w Bielsku-Białej w poniedziałek 18 maja będą czekały na klientów. Zajrzeliśmy do popularnych w mieście miejsc - Mimoza Sports Pub & Caffe & Bistro na placu Chrobrego oraz Restauracji Paparazzi na Rynku.

W poniedziałek 18 maja restauratorzy będą mogli przyjąć klientów po wielu tygodniach przymusowej przerwy związanej z obostrzeniami spowodowanymi epidemią koronawirusa. W bielskich restauracjach trwają przygotowania do przyjęcia klientów.

- Długo czekaliśmy na ten moment, ponad dwa miesiące. Ale w zasadzie cały czas byliśmy przygotowani do tego – mówi Sławomir Prorok, właściciel znajdującego się przy placu Chrobrego Mimoza Sports Pub & Caffe & Bistro, jednego z najbardziej znanych i lubianych miejsc w Bielsku-Białej. - Wdrażaliśmy się i z niecierpliwością czekaliśmy na ten moment. Ale nie nudziło się nam, cateringowo działaliśmy mocno – podkreśla.

Zwraca uwagę, że czas związany z epidemią koronawirusa nauczył cierpliwości i pokazał, że prowadzenie cateringu miało sens. - Klienci przyzwyczaili się do naszej kuchni. Po miesiącu było widać, że jest więcej zamówień – zaznacza.

W poniedziałek 18 maja Mimoza Sports Pub & Caffe & Bistro zaprasza klientów do siebie. Będzie można zjeść pyszne dania polskiej kuchni, napić się kawy, herbaty, piwa. Ale wszystko według specjalnych zasad bezpieczeństwa. W Mimozie boksy zostaną oddzielone od siebie osłoną z pleksi, zachowana będzie 2-metrowa bezpieczna odległość.

Podobnie w ogródku, jaki tradycyjnie znajdzie się przed Mimozą. W lokalu w wyznaczonych miejscach znajdą się płyny do dezynfekcji, a obsługa będzie pracowała w maseczkach bądź przyłbicach ochronnych. W Mimozie znów będzie można obejrzeć mecze piłkarskie (od 16 maja wznawia rozgrywki Bundesliga).

- Mecze będzie można obejrzeć, piwa się napić, choć koncerny piwowarskie też czekały na tę decyzję i dopiero teraz ruszają z produkcją. Ale lane piwo będzie. Zrobimy wszystko, co w naszej mocy, by zadowolić klientów. Wiemy, że są spragnieni wyjścia z domu – przyznaje Sławomir Prorok. Aktualnie Mimoza prowadzi zamówienia na wynos - odbiór osobisty lub dowóz pod nr tel. 730 100 318.

Na płycie bielskiego Rynku niektóre ogródki już są przygotowane, inne lada moment zostaną ustawione, bo stoły i krzesła czekają na rozpakowanie i rozłożenie. W znanej restauracji World's Kitchen & Resto-Bar Paparazzi (Rynek 30) nastawionej na ciekawą kuchnię z całego świata, ze szczególnym naciskiem na lubiane w Polsce jedzenie o włoskich korzeniach, od piątkowego ranka trwa intensywne przygotowanie do poniedziałkowego przyjęcia klientów.

- Spełniamy wszystkie restrykcje: drukujemy informacje, laminujemy je, przygotowujemy płyny dezynfekujące na każdym kroku, wyznaczamy linie co do kolejek, odstępy, przegrody - wylicza Monika Szczotka, właścicielka restauracji. - Zależy nam, by spełnić wymagane restrykcje, bo chcemy, żeby nasi goście byli bezpieczni – zaznacza.

Ile osób będzie mogło wejść do restauracji? Monika Szczotka przyznaje, że na tą chwilę nie ma określonej liczby, bo jest jeszcze wiele znaków zapytania. Przykład? Czy osoba, która wchodzi do toalety jest wliczana, jako osoba, która znajduje się na terenie restauracji? – Pytamy w urzędach i tam, gdzie tylko możemy. Staramy się spełnić wymagane restrykcje dlatego od rana do nocy jesteśmy w restauracji i pracujemy – wyjaśnia.

Klienci restauracji Paparazzi będą mogli skorzystać z ogródka. Znajdzie się w nim regulamin, który określi, jak powinni zachowywać się goście. Dodatkowo gościom z pomocą przyjdzie obsługa, która będzie instruowała ich, jak spędzić czas zgodnie z wymogami bezpieczeństwa. – Wiemy, że dla wszystkich to nowa sytuacja. Chcemy żeby nasi goście i pracownicy byli bezpieczni – zaznacza Monika Szczotka.

Nie ukrywa, że ostatnie miesiące były bardzo trudne. - Staraliśmy się być fair w stosunku do pracowników, robiliśmy porządki , organizowaliśmy jedzenie na dowóz, by jakoś podtrzymać naszą działalność. I to nam się udało! – przyznaje Monika Szczotka. Aktualnie od 11.00 do 19.00 restauracja prowadzi zamówienia na odbiór osobisty lub dowóz pod nr. tel 787 692 894.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Świat bez broni jądrowej. Apel w 77. rocznicę ataku na Nagasaki

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie